Hello!
Hari ni I nak kongsi mee kari kerang simple yang boleh dimakan dengan keluarga pada waktu lapang. Kalau kira ni ialah resipi moden dari Membunga Kitchen.
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket Mee Kuning
- 1 cawan isi ayam - potong dadu
- 1 paket rempah kari ayam/daging (bancuh dgn sedikit air)
- 2 cawan santan / 1 kotak santan sederhana
- 1 keping asam keping
- 1 mangkuk isi kerang / terpulang kesukaan
- 1 senduk minyak masak (sebab tak suka berminyak sangat)
- 1 paket fish cake (hiris)
- 10 biji chicken ball
- Tauhu kering - ikut kesukaan
- Garam
- Gula
- Air secukupnya (mengikut kepekatan & kecairan masing-masing)
BAHAN KISAR (A)
- 6-7 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang putih
- 1/2 inci halia
- (resipi saya takde udang)
BAHAN TUMIS (B)
- 1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga, 2 tangkai daun kari & serai diketuk 2 batang.
BAHAN HIASAN
- Taugeh
- Sayur Pak Choy
- Telur
- Isi Kerang 1 mangkuk
CARA-CARA MASAK:
- Tumis bahan kisar (A) ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan (B), tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah kari yang telah dicampurkan dengan sedikit air.
- Masukkan isi ayam dan masukkan santan bersama air.
- Setelah mendidih perasakan dengan garam & gula mengikut citarasa masing-masing.
- Akhir sekali masukkan kerang, supaya isi kerang tidak terlalu keras.
- Hidangkan bersama mee kuning, dan bahan hiasan.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment