RESIPI BUTTER CAKE
🌸butter Anchor 350gram
🌸200gram tepung gandum
🌸100gram self raising flour
🌸1 sudu teh baking powder
🌸1 sudu teh esen vanila
🌸50gram susu tepung
🌸1/4 cawan susu pekat
🌸5 biji telur ayam gred A
🌸7 sudu susu segar
🌸Pewarna pink
☑️Cara Masak
🌸Pukul gula, butter & esen vanilla sehingga kembang putih
🌸Atakkan tepung gandum, self raising flour, baking powder & tepung dalam bekas
🌸Masukkan susu pekat dlm mixer dan pecahkan telur satu persatu
🌸Kemudian masukkan tepung sikit-sikit, jangan guna mixer dah. Kaut-kaut jer...pastu tambah susu segar & kacau sebati
🌸Ambik sedikit acuan asingkan & masukkan pewarna pink.
🌸Maukkan acuan ke dalam bekas loyang 9x9inci yg telah disapu butter & diletakkan paper baking
🌸Masukkan dulu acuan tidak berwarna ke dlm loyang sehingga rata, baru masukkan acuan berwarna pink di tengah loyang kemudian kacau sikit dgn menggunakan garfu
🌸Bakar ke dalam oven yg bersuhu 180’C yg telah dipanaskan selama 10minit.
🌸Bila masak, sejukkan dulu baru keluarkan dari loyang.
Selamat mencuba!
.
.
#masakapahariini #membungakitchen #resipimembunga #buttercake #resipikekbutter #merblecake #kekmarble #kekmudah #simplemenu #kedaikekdishahalam #marble
Comments
Post a Comment