Bulan puasa tak sah kalau tak godek-godek resipi pastu cuba buat. Jom saya kongsi resipi macam mana nak buat Brownies Kedut. Saya ambil resipi kat google pastu saya tambah-tambah supaya bertambah sedap.
Bahan-bahan:
- 400 gram coklat masakan (dark Berryl's yang bulat-bulat)
- 150 gram buttercup
- 100gram gula perang
- 100 gram self raising flour
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 biji telur gred A
- Sedikit chocolate chips
Cara - cara memasak:
- Double boiler coklat masakan bersama butter sehingga cair dan gaulkan rata. Biarkan sejuk sebentar.(A)
- Pukul telur dengan gula perang, esen vanila. Pukulan sederhana sahaja hingga sebati.(B)
- Ayakkan self raising flour (tepung naik sendiri) dalam bekas lain.(C)
- Masukkan (A) ke dalam bekas (B) dan kacau rata. Masukkan pula (C) sedikit demi sedikit ke dalam adunan (A) dan (B). Gaul rata.
- Bekas acuan 10'x10' di alas dengan kertas baking dan sapu dengan butter. Tuangkan adunan brownies tadi ke dalam acuan.
- Taburkan chocolate chips pada bahagian atas.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160C selama 30-40 minit.
- Apabila masak, buka sikit pintu oven supaya brownies berkedut cantik.
Selamat mencuba!
Salam sayang, MEMBUNGA KITCHEN.
Comments
Post a Comment